top of page

"Topkapı Sarayı"
Turu

2 Aralık Pazartesi, 2024

Tur Detayları

Topkapı Sarayı, 15. ve 16. yüzyıllarda dünyanın yönetildiği yerlerden biridir ve muhtemelen yine dünyanın en güzel sarayıdır..

Saray'ın geniş avlularında bulunan her türlü doğal zenginlik; ağaçlar, çiçekler, kuşlar, insan yapımı nefis eserlerle, köşkler, çiniler ve süslemelerle birlikte ortaya eşi benzeri olmayan bir seyir zevki çıkarır.. Bu seyir zevkine 1460'lardan 1860'lara uzanan 400 yıllık tarihi de eklerseniz Topkapı Sarayı'nın neden sadece İstanbul'un değil tüm dünyanın en çok merak edilen ve ziyaret dilen yerlerinden birisi olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.. 

Biz bu turumuzda Topkapı Sarayı'nın tamamını yani ziyarete açık olan bütün kısımlarını (Aya İrini ve Harem de dahil olmak üzere) geziyoruz ve Topkapı Sarayı eşliğinde aslında bir Osmanlı Kültür ve Medeniyeti turu yapıyoruz..

 

Bu turumuz için buluşma yerimiz, 2 Aralık Pazartesi sabahı 09:30'da Ayasofya Meydanı'nda, Hürrem Sultan Hamamı'nın tam karşısında bulunan Sebil Kafeterya.. Sabah kahvesi eşliğinde Topkapı Sarayı'nın genel bir tarihini ve önemini dinledikten sonra yürüyüş turumuza başlıyoruz..

Turumuz sırasında ilk önce Bab-ı Hümayun'u yani sarayın ana kapısını görüyoruz.. Sonrasında kapıdan içeri girip Aya İrini Kilisesi'ni ziyaret ediyoruz..

Bu ziyaretten sonra Alay Meydanı'nda bulunan diğer yapıları görüyoruz.. Bunlar: Bab-ı Hümayun, Hünerveran Atölyesi (daha sonra Darphane-i Amire), Su Terazisi, Deavi Kasrı kalıntıları, Cellat Çeşmesi ve Babü's Selam..

 

Böylece gişelerden geçip Saray'ın ikinci avlusuna yani merasimlerin yapıldığı Divan Meydanı'na varıyoruz..

Burada iki tane maket üzerinde Saray'ın bölümlerini görüp Divan Meydanı'ndaki kısımları ziyarete başlıyoruz.. Göreceğimiz yerler: Has Ahır, Beşir Ağa Camii, Mehterhane-i Hümayun, Namazgah, Matbah-ı Amire (Mutfaklar), Hazine Dairesi (Silah Koleksiyonu), Sohum Kalesi Abidesi, Sancak-ı Şerif'in dikildiği yuva, Adalet Kasrı, III. Selim Nişantaşı, Bizans Su Sarnıcı, Babü's Saade, Kubbealtı (Divanhane) ve Saray Saatleri Koleksiyonu..

Ve yemek/dinlenme molası için serbest zaman veriyoruz..

 

Molanın ardından Harem'e giriş kapısının önünde buluşuyor ve Harem'e giriyoruz.. Harem'de göreceğimiz kısımlar: Zülüflü Baltacılar Avlusu ve Koğuşu, Kara Ağalar Taşlığı, Cümle Kapısı, Nöbet Yeri, Valide Sultan Dairesi, Hünkar Sofası, III. Murat Has Odası, Çifte Kasırlar, Harem Mescidi, Gözdeler Taşlığı, Şimşirlik, Altınyol..

Harem'i doyasıya gezdikten ve ilginç bazı hikayeler dinledikten sonra Saray'ın üçüncü avlusuna yani Enderun Avlusu'na geçip buradaki yapıları keşfediyoruz..

 

Saray'ın üçüncü avlusunda yani Enderun Avlusu'nda göreceğimiz yerler: Kuşhane, Arz Odası, Ak Ağalar Koğuşu, Enderun Ağalar Camii, III. Ahmet Kütüphanesi, Seferli Koğuşu, Kilerli Koğuşu (Saray Müdürlüğü), Hazinedar Koğuşu (Padişah Portreleri Koleksiyonu), Silahdar Hazinesi, Has Oda (Mukaddes Emanetler Koleksiyonu), Güneş Saati, Buhur Dibeği..

 

Böylece Saray'ın dördüncü avlusuna yani Sofa-i Hümayun ya da Köşkler Bahçesi diye bilinen kısma geçip burada şu bölümleri görüyoruz:

 

Mecidiye Köşkü ve Esvap Odası, Sofa Mescidi, Hekimbaşı Odası (Başlala Kulesi), Mustafa Paşa Köşkü, Lale Bahçesi, Bağdat Köşkü, İftariye Köşkü, Revan Köşkü, İncirlik ve Fil Bahçesi, Hırka-i Saadet Çeşmesi ve Sünnet Odası..

 

Bu avluda bulunan yerleri de keşfettikten sonra turumuzu bitiriyoruz..

Fiyat
Kişi başı tam: 800 TL

 

23 yaş ve altı öğrenci: 500 TL

 

11 yaş ve altı çocuklar: Ücretsiz


Fiyata Dahil Olan Hizmetler
 

Hakan Gürger tarafından, belirtilen programdaki rehberlik hizmeti

 

Ses ve dinleme sistemi

 

KDV

 

Fiyata Dahil Olmayan Hizmetler
 

Topkapı Sarayı Müzesi giriş ücreti: 
 

Tam: 110 TL
İndirimli: 35 TL

18 yaş altı ve 65 yaş üstü: Ücretsiz

Müze Kart geçerli

 

Aya İrini giriş ücreti:
 

Tam: 45 TL

İndirimli: 20 TL

6 yaş altı ve 65 yaş üstü: Ücretsiz

Müze Kart geçerli değil

 

Harem giriş ücreti:
 

Tam: 60 TL

İndirimli: 20 TL

6 yaş altı ve 65 yaş üstü: Ücretsiz

Müze Kart geçerli değil

 

Öğle yemeği, çay, kahve

 

Kişisel harcamalar

 

Notlar

 

Turumuz için sabah 10:00'da Ayasofya Meydanı'nda, Hürrem Sultan Hamamı'nın tam karşısında bulunan Sebil Kafeterya'da buluşuyoruz..

 

Turumuzu saat 18:00 civarında bitiriyoruz..

Buluşma yerimiz olan Sebil Kafeterya'da, tur hakkındaki genel bilgileri dinlerken, dilerseniz çay-kahve içip tost gibi yiyecekler yiyebilirsiniz..

Saray'ın bazı bölümleri restorasyonda olduğundan içeri giremeyeceğiz.. Harem'in içinde de bazı bölümler restorasyonda olduğundan, bu kısımlar görülemeyecektir.. Saray'da ziyarete açık olan bütün bölümler gezilecektir..

 

Kadın misafirlerimizin, Kutsal Emanetler Dairesi'nde takmak üzere yanlarında başörtüsü getirmeleri rica edilir..

Saray'ın bazı bölümlerinde fotoğraf çekme yasağı vardır..

Harem'in içi dışarıdan birkaç derece daha soğuk olmaktadır..

Katılımcı sayısı en fazla 60'tır.. Bu sayı +2, 3 olabilir..
 

Minimum katılımcı sayısı 10'dur.. Tur, minimum katılımcı sayısına ulaşılamadığı için yapılmazsa, kayıt yaptıran kişiler turdan önceki akşam saat 20:00'de turun iptali hakkında bilgilendirilir..
 

Olağanüstü ve mücbir sebeplerden dolayı tur iptal edilebilir, bu durum önceden bilgilendirilir..
 

Bu bir yürüyüş turu olduğu için aracımız yoktur.. Başlangıç yeri buluşma noktamızdır ve oraya tüm misafirlerimiz kendi imkanlarıyla gelmektedirler..
 

Dezenfekte edilmiş ses sistemi ve kulaklık verilecektir.. Dilerseniz kendi kulaklığınızı da kullanabilirsiniz..

Bu bir yürüyüş turu olduğu için mevsim koşullarına göre ayakkabı ve kıyafet seçmekte fayda vardır..

Öğle yemeği için yaklaşık bir buçuk saat serbest zaman verilecektir..

Saray'ın içinde yemek yemek için sadece Konyalı Restoran mevcuttur.. Konyalı Restoran'da yemek yemeyi tercih etmeyen misafirlerimiz, yanlarında sandviç tipi kendi yiyeceklerini getirebilirler..

Konyalı Restoran, Saray'ın birinci avlusunda bulunduğundan dolayı Saray'ın müze bölümünden dışarı çıkıp tekrar içeri girmek gereklidir..

Saray'ın iç bölümlerinde bulunan kafeteryalardaki yiyecek çeşidi yetersiz olup fiyat ortalaması yüksektir..

Dileyen misafirlerimiz, turun başlangıç noktasına gelmeden önce, buluşma noktası olan Sebil Kafeterya'nın hemen önündeki gişelerden Müze Kart çıkartabilirler, bunun için yanlarında kimlik bulundurmaları gerekir..

 

Ücretsiz ve indirimli bilet hakkından yararlanmak için, misafirlerimizin yanlarında mutlaka kimlik kartlarını getirmeleri gereklidir..

Müze Kart 60 TL'dir ve ülkemizdeki Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı tüm müzelerde bir sene boyunca geçerlidir..

Öğrenciler ve öğretmenler için Müze Kart 30 TL'dir..

Müze Kart ile ilgili detaylar için: https://muze.gov.tr/

 

Çocuklu aileler bu tura rahatlıkla çocuklarıyla katılabilirler.. 11 yaş ve altındaki çocuklar ücretsizdir..

Turumuzun genel güzergahı düz yürüyüş şeklinde olsa da, bazı kısımlarda merdiven çıkışları bulunmaktadır..

Rezervasyon yapmak için lütfen Hakan Gürger'i arayınız veya mesaj gönderiniz: 0532 215 4496


Ödemeyi tur sırasında nakit olarak yapabilirsiniz.. Fatura, ertesi gün adresinize gönderilir..

Turlarımıza gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederiz.. :)

 

Sebil Kafeterya'ya Ulaşım

 

Sebil Kafeterya, Ayasofya Meydanı'nda, Ayasofya Türbelerinin hemen önünde ve Hürrem Sultan Hamamı'nın tam karşısındadır..

 

Buraya Sultanahmet tramvay durağında inerek kolayca ulaşabilirsiniz..

 

Anadolu yakasından vapur veya motor ile Eminönü'ne gelip oradan tramvaya binebilirsiniz.. 

 

Anadolu yakasından Marmaray ile Sirkeci'ye gelip oradan tramvaya binebilirsiniz..

 

Kendi aracınızla gelirseniz Sultanahmet Camii'nin hemen yanındaki otoparklardan birinde aracınızı park edebilirsiniz..

bottom of page